Friday, July 18, 2014

Tonggek!!!!

Assalamualaikum,

       Apa ke halnya sana ada tonggek, sini pun ada tonggek!!! Isshhh... tak boleh jadi ni.. Kena tengok ape benda yang tonggek pulak ni. Dah lah kat Pasar Ramadhan. Sengaja je bagi orang nampak!!! Tak percaya takpe, tengok je gambar kat bawah!!! Jangan risau, tak kurang pahala puasa pun tengok gambar Mee Tonggek!!!

        Mana nak dapat??? Kat Pasar Ramadhan Precint 3, Putrajaya. Best ke PaRam kat sana? Boleh usha kat sini. Jauh sangat nak pergi? Apa kata korang masak sendiri. Boleh check kat sini untuk resipi dan cara masak mee tonggek! Kenapa nama dia mee tonggek??? Tak pasti pula, cuma hasil daripada siasatan saya, ada yang claim mee tonggek ni asal dari Koding, Kedah. Orang Kodiang ada idea apasal nama mee ni seksi sangat???
        Nak rasa sekali sekala bolehlah sebab mee goreng kan berminyak. Saya pun memang kurang gemar kalau tiap-tiap hari makan makanan bergoreng. Kolesterol tinggi nanti... Jom kita tengok apa tu kolesterol...

[Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaranhati.
Kolesterol pemakanan datang daripada dagingayamikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.
Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).


Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.
Seseorang individu terdedah kepada serangan jantung bila dia mempunyai kolesterol LDL yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL.
Lipoprotein LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis.
Arteri koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot jantung. Bila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak mampu membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung. Kekurangan oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung (serangan jantung).
Zarah kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri oleh zarah kolesterol LDL]


Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Kolesterol

Bagi mereka yang mempunyai paras kolesterol tinggi, boleh cuba Phytocol-ST dan VIVIX! InshaAllah sangat-sangat membantu dan memang telah terbukti berkesan! Jangan percaya cakap saya, cer google tengok betul tak???

"Hidup anda, anda yang tentukan!!!"

Hayati kisah dan pengalaman sebenar sepasang suami isteri, graduan terbaik universiti luar negara yang berhenti makan gaji dan membina empayar perniagaan mereka pada usia muda. Segala langkah jatuh bangun didedahkan khas untuk anda.
 Klik gambar di untuk ebook free anda!!!
Masih PERCUMA, dapatkan sebelum ebook ini dikenakan bayaran!!!Azman: 010-5185 983 
Hayaty: 013-260 1599 
(Call/whatsapp/sms)

0 comments:

Post a Comment

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...