Saturday, September 6, 2014

Kini anakku bebas daripada sembelit




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

Saya doakan kita semua sihat, kaya dan bahagia di samping keluarga tercinta.

Saya juga doakan anak-anak kita semua membesar dengan sihat, selamat dan selesa.



Aleesya


Saya nak ceritakan kisah anak saya, Aleesya dan sembelit dalam entry kali ni.

Saya doakan semua anak-anak kita tidak melalui pengalaman pahit menderita sakit setiap kali nak buang air besar

Aleesya anak kedua saya berumur 4 tahun.

Aleesya mula mengalami sembelit sejak bayi.

Memang jarang Aleesya buang air besar, biasa 3 hari sekali baru Aleesya buang air besar.

Bukan setakat sembelit, Aleesya juga memang kurang selera makan.

Kalau makan nasi pun dalam 2-3 suap, memang saya tak pernah tengok Aleesya habiskan 

makanan.


Makan memang sikit sangat


Aleesya kalau makan memang tak pernah habis.

Roti canai, nasi lemak, nasi goreng, nasi ayam?

Semua tak pernah habis, saya dan kakak dia Alia Hani yang tolong habiskan.

Tak elok membazir, tapi badan sayalah yang naik kalau dah makan nasi lemak dua pinggan!

Bila dah selalu sangat macam tu, saya dan isteri minta Alia Hani berkongsi makanan dengan Aleesya.


Dulu masa umur Aleesya 2 tahun saya dan isteri akan  tahu yang Aleesya cuba buang air besar bila nampak Aleesya berdiri di tepi dinding atau di sudut dinding.

Daripada riak wajah Aleesya saya tahu dia sedang cuba sedaya upaya untuk buang air besar, dalam masa yang sama saya tahu dia mengalami kesakitan yang amat sangat.

Biasanya memang Aleesya menangis-nangis kesakitan bila nak buang air besar.




Lebih kurang macam nilah keadaan Aleesya setiap kali nak buang air besar.



Bukan sembelit biasa ye, saya dan isteri sangat terkejut bila melihat saiz najis Aleesya sewaktu kami cuba siasat kenapa Aleesya susah sangat nak buang air besar.

Saiz najis Aleesya sangat-sangat besar mengalahkan saiz najis orang dewasa dan keras.

Isteri saya cakap kekadang sampai berdarah bila Aleesya buang air besar.

Memang saya dan isteri sedih sangat lihat keadaan Aleesya waktu tu.

Bermacam-macam perkara kami cuba lakukan untuk bantu Aleesya buang air besar.

Dulu untuk memudahkan Aleesya buang air besar isteri akan masukkan ubat cair yang dibeli di

farmasi untuk mendorong Aleesya buang air besar dan elakkan sembelit.


'Ubat' seperti ni lah sering isteri gunakan untuk bantu Aleesya buang air besar 


Namun jarang-jarang gunakan kaedah itu sebab tak berapa bagus sebenarnya sebab seolah-olah paksa anak untuk buang air besar.

Selain tu kami cuba beri buah-buahan untuk memudahkan Aleesya buang air besar.

Masalahnya, Aleesya ni memilih makanan.

Apa yang dia suka je dia akan makan, tapi bukan banyak pun.

Sebab tu Aleesya kurus sangat-sangat.


Aleesya dan Daniel, sepupu.


Saya memang sedih sangat setiap kali Aleesya nak buang air besar. 

Kalau dulu masa kecil, isteri akan cuba urut-urut perut Aleesya untuk mudahkan Aleesya buang air besar.

Bila Aleesya dah pandai ke tandas sendiri pun isteri akan cuba tenangkan Aleesya.

Memang sangat menyedihkan bila bertahun-tahun masalah Aleesya ni tak selesai-selesai.

Alhamdullilah, rezeki daripada Allah datang dalam pelbagai bentuk,


Bantuan Allah tiba juga tanpa disangka-sangka.

Masih saya ingat lagi, selepas saya dan isteri join Empayar MariaFirdaus, kami dijemput untuk 
menghadiri majlis berbuka puasa di Kelab Sultan Sulaiman anjuran Master Hafsah.

Saya mengambil kesempatan untuk minta 'mak' shaklee saya, Puan Kam Haryatie untuk bawakan meal shakes untuk Aleesya.

Saya ambil keputusan untuk belikan Aleesya Meal Shakes supaya Aleesya mudah buang air besar dan bertambah selera makan.


Sila lihat gambar di bawah untuk kebaikan Meal Shakes!




Alhamdullilah dengan izin Allah, kini Aleesya tidak lagi berhadapan dengan masalah sembelit.

Masalah yang menghantui Aleesya dan kami sekeluarga selesai dengan adanya Meal Shake.

Selera makan Aleesya pun dah bertambah sekarang.

Kalau dulu asyik nak susu je sekarang bila-bila masa Aleesya akan minta nasi.

Kadang-kadang lepas minum susu pun akan minta nasi.

Walaupun Aleesya saya lihat masih kurus, tapi dia semakin lincah dan petah.

Sekarang kalau cakap memang tak boleh berhenti, pusing-pusing Zoo Melaka jalan kaki 2 jam pun rilek je!!! 

Tak mengeluh langsung kata letih!


Aleesya pun sekarang dah kurang demam, kalau dulu memang kerap demam.

Klinik Kesihatan Bukit Changgang tu lah selalunya tempat ambil ubat Aleesya!

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat, lega sangat-sangat dengan perubahan pada Aleesya.

Saya yakin masih ramai ibu bapa di luar sana yang anak mereka mengalami masalah sembelit dan kurang selera makan.

Entry ini saya dedikasikan khusus buat mereka.

Semoga dengan izin Allah, masalah anak mereka juga akan selesai.


Saya tahu bagaimana pedihnya rasa melihat anak menangis-nangis kesakitan sewaktu nak buang air besar dan susah sangat nak makan nasi selama bertahun-tahun!


Saya berdoa semoga mereka semua akan membaca entry saya kali ni sebab bulan September 2014 ni ada promosi beli 3 meal shake dan dapat 1 meal shake percuma!


Saya dah beli 3 meal shake dan dapat 1 meal shake, boleh baca entry saya sebelum 



Sila hubungi saya untuk mendapatkan meal shake anda pada harga istimewa sementara stok masih 

ada dan sementara promosi beli 3 dan percuma 1.



Rak Shaklee saya, semua baru sampai... panas lagi!!!!


Saya mohon sangat-sangat jasa baik tuan puan semua untuk share entry saya ni kepada semua rakan- rakan, adik beradik dan sedara mara.

Semoga entry saya ni memberi manfaat kepada kehidupan insan lain.

Wassalam.


Aleesya Sihat!




Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya bekerja dari rumah?
 

Hubungi Azman / Hayaty untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!



Azman: 010-5185 983 
Hayaty: 013-260 1599 
         (Call / whatsapp / sms)           

Hayati kisah dan pengalaman sebenar sepasang suami isteri, graduan terbaik universiti luar negara yang berhenti makan gaji dan membina empayar perniagaan mereka pada usia muda. Segala langkah jatuh bangun didedahkan khas untuk anda.



 Klik gambar di untuk ebook free anda!!!



4 comments:

  1. Terima kasih! Maklumat ini sangat berguna. Saya mahu cadangkan pada kakak saya. Cucunya selalu sgt mengalami sembelit yg sgt teruk.

    ReplyDelete
  2. Sama-sama... mohon sebarkan untuk kebaikan semua...

    Terima kasih kembali..

    ReplyDelete
  3. Semoga Aleesya sihat dan menjadi anak solehah :)

    ReplyDelete

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...