Thursday, October 9, 2014

Berhati-hati dengan soya!!!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,


Saya doakan semoga semua pembaca blog azmahayaty sentiasa dipermudahkan segala urusan di

dunia dan akhirat. Semoga hari ini lebih baik daripada semalam, dan hari esok lebih baik daripada

hari ini.


Hari ni saya nak bercerita tentang soya. Saya dulu pun tak pernah tahu ada soya yang telah diubah

genetiknya semata-mata untuk mengurangkan kos pengeluaran dan memaksimakan keuntungan

tanpa mengambil kira kesan buruknya kepada kesihatan manusia. Selepas join MFMS barulah saya

tahu....

ADA SOYA YANG BERBAHAYA KEPADA KESIHATAN!


Rasa bersalah kalau ilmu yang saya ada ni tak disebarkan kepada yang lain. Jom kita tengok gambar-gambar di bawah!


Cer tengok perbezaan tikus putih yang diberi soya gmo dan non gmo


Tanaman soya gmo diubah genetiknya supaya
tahan terhadap racun serangga seperti Roundup


Berhati-hati dengan susu formula yang diberi kepada bayi anda!


Bahayakan soya gmo! Tu belum lagi minuman soya yang ada di luar sana. Entah gmo atau non gmo.

Saya berpendapat sudah tiba masanya pihak berkuasa meletakkan syarat melabelkan produk 

makanan samada gmo atau non gmo.

Kita berhak tahu apakah makanan yang kita makan, dan apakah minuman yang kita minum.


Teringat pula saya pada kisah cili padi. Kawan kepada kawan saya merupakan seorang pengusaha 

tanaman cili padi yang sangat berjaya. Namun, beliau sendiri tak berani nak beri keluarganya makan 

cili padi yang ditanam. 

Kerana apa? Kerana terlalu banyak racun serangga yang digunakan semasa proses penjagaan cili 

padi. Itu baru cili padi, belum lagi sayur-sayuran lain!

Langkah paling selamat ialah dengan makan makanan organik. Masalahnya, bukan mudah nak 

dapatkan makanan organik kalau di kawasan luar bandar dan pedalaman melainkan yang ditanam 

sendiri. Makanan organik pula lebih mahal harganya.

Ermmmm.... betul-betul dalam dilemmakan...

Makan salah, tak makan pun salah.....


Semoga perkongsian ringkas kali ni dapat memberi manfaat kepada semua.

Kekadang makanan yang kita makan sendiri menjadi racun kepada diri kita tanpa kita sedari.

Saya doakan semoga kita semua akan bertemu lagi di entry saya yang akan datang.

Saya akan kongsikan 7 cara untuk mengenalpasti soya yang berkualiti dan yang paling utama 

adalah selamat untuk kita dan keluarga kita.

Wassalam.


16 comments:

  1. Akak tunggu 7 tips kamu utk kenali soyabean tu...
    Akak suka beli taufu fah kat pasar malam..skrg ni kena fikir balik..nak beli ke tak..hahaha
    Kawan akak ada cuba buat taufu fah guna ESP. Jadi tak? Sedap tak?..ha..kamu kena tanya akak...hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. many thank Kak June... sedap tak taufu fah guna esp kak?

      Delete
  2. Setuju dengan entry ini .... Banyak label makanan tak cukup labelnya ... Kita as human yg jadi mangsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita menjadi mangsa tanpa kita sedari...

      Delete
  3. saya suka soya yeos tu.. memang tak bagus pun. dah la sejuk.. nanti saya semput!!

    Sejak saya minum ESP kan baru saya belajar GMO ni. Baru tau x bagus.. uhuhuh.

    ReplyDelete
  4. good info encik Azman.thank for sharing ye.amat berinformasi:-)

    ReplyDelete
  5. Yes..!! u all right. Saya pun suke soya. Tak tahu pun, pasal GMO - NON-GMO. Bila ambil ESP..Baru, tahu byk perkara.. dan sy happy. Alhamdulillah.. Sb, kulit dah tak bersisik.. cam ngeri kan? bila ckp bersisik..saya nie, kulit sensitve.. ESP byk membantu saya dan ramai org sekeliling saya.. Thanks for sharing tuan rumah :-) kak June MRS, sy cam tertarik dengan taufu fah akk tue.. Mak saya suke. selalu beli kt pasar malam.. Apa cara nya, kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ngeri bila tahu selama ni mungkin minum soya gmo!!

      Delete
  6. before this akak tak tahu menahu pun tentang GMO soya.. dgr2 mcm tu je.. alhamdulillah upon working together with MFMS, baru tau btul2 pasal GMO stuff ni. terima kasih info yang bagus di sini! :D

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah tahu pasal non GMO protein ini sampailah saya start ambil ESP. Sebenarnya masih ramai lagi orang kat luar sana yang tak tahu pasal GMO soya dan non-GMO soya ini. rasanya, inilah peranan kita untuk tingkatkan kesedaran mereka diluar sana. insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aziemah.... kita kena sebarkan perkara ni....

      Delete
  8. Dulu masa zaman belajar saya hari hari breakfast dengan air soya kotak tu tanpe pedulikan GMO yg ada kt dalam soya tu. ada juga kawan2 selalu tegur jgn minum tapi masa tu jahill sangat sebab da berlagak pandai konon2 semua benda sy tahu. Tapi since kenal ESP Shaklee tu baru saya sedar dan baru terfikir nasihat kawan2 saya dulu. huhh andai ku sedar dari awal . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Eddi!

      Dulu Abang man pun sama, soya memang sedap tapi soya gmo....

      Dulu Abang man pun tak tahu ada soya GMO dan non GMO!

      Delete

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...