Thursday, September 25, 2014

[MESTI BACA] Alhamdullillah, Aleesya Selamat!





Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya doakan anda yang membaca blog azmanhayaty sentiasa dirahmati Allah, dipanjangkan umur,

dan dipermudahkan rezeki.

Semoga apa yang saya kongsikan di dalam blog ini mampu memberikan manfaat kepada semua.


Saya nak kongsikan kisah yang mungkin mampu menyelamatkan nyawa, InshaAllah.

Dua minggu lepas saya dan keluarga isteri ada bercuti di Cherating, Pahang.

Kami menginap di Residence Inn Cherating.

Saya bukan nak ceritakan pasal keindahan Pantai Cherating, saya nak ceritakan insiden di kolam

renang Residence Inn Cherating.

Kisah yang bakal saya ceritakan ini saya jadikan pengajaran untuk diri saya, mungkin juga boleh 

dijadikan pengajaran untuk semua bila bersuka ria di kolam renang.



Safety first


Memang kami dah merancang nak bawa anak-anak mandi di kolam renang bila dah sampai di 

Residence Inn Cherating.

Jadi, sebelum sampai ke Residence Inn Cherating kami pun singgah di kedai menjual pelampung.

Borong 3 safety jacket (swim vest) dan 1 pelampung untuk kanak-kanak.



Baru pam dah kempis semula swim vest.... takpe tukar je dengan yang lain.
Selesai masalah!

Sila ambil perhatian: Beli beli pelampung atau swim vest sila pastikan tiada kebocoran, dan swim 

vest boleh dipakai dengan kemas.

Ada swim vest yang bahagian penyambung klip bila dah tercabut kirim salam je lah nak pasangkan 

semula.

Semoga tip saya ni mampu membantu menjimatkan masa dan nyawa insan tersayang, dengan izin 

Allah!



Kolam renang Residence Inn Cherating, Cantik kan!


Apa perasaan kanak-kanak atau kita yang dah dewasa ni bila nampak kolam renang yang cantik 

macam gambar di atas?

Dah tentu tak sabar-sabar nak terjunkan! 

Yabedabedu!!! 

Boleh terjun!!! 

Boleh jeburan kata orang Jawa! 

Opss... saya mix okeh!!

Kalau nak cakap jawa dengan saya boleh, tapi saya balas dalam bahasa Melayulah ye. :-)


Sebagai panduan, kolam renang di Residence Inn Cherating terbahagi kepada tiga iaitu kolam renang 

dewasa, kolam renang kanak-kanak dan kolam renang (kolam berendam) umpama jakuzi ada buih-

buih air tapi suhu air normal, tak suam tau panas pun.

Chett, macam pernah je Abang Long Man berendam dalam jakuzi!!! :-p


Petang pada hari pertama, cuaca mendung macam nak hujan je.

Memang kena cepat-cepat terjun ke kolam renang neh!

Kami pun dengan gembiranya turun ke kolam renang untuk bersuka ria.

Kanak-kanak semua dipakaikan dengan swim vest, pelampung disediakan untuk baby Aira dan baby 

Adam.

Okaylahkan, apa-apa hal pun ada swim vest. Lega sikit rasanya bila ada swim vest.


Kemudian saya dengan gembiranya dok temankan anak-anak di kolam renang kanak-kanak, 

"Ermmm ye ke temankan? " krikkk krikk krikkk (ada suara cengkerik di situ).

(ermmm kantoilah Abang Long Man mandi kat kolam kanak-kanak!!)

Temankan sambil saya berendam sekali, takkan nak tengok je air kolam renang tuh!

Tengah dok syok berangan jadi orang kaya, tetiba... 

preetttttttt preeeeeetttttttttttt preeeeeeeetttttttttttt 

Sudah, ni bukan Master Celebration ada tiup-tiup wisel!

Saya dok cari dari mana datangnya bunyi wisel tu, bunyi macam urgent je!!!

Terpandang seorang lelaki dok tiup wisel, sambil tangan menunjuk ke arah kolam renang 'jakuzi'!

Macam pengawal keselamatan kolam renang je gayanya.

Siapalah agaknya tu yang menyebabkan wisel ditiup 


Ya Allah!!! Saya tengok Aleesya berjalan dari arah kolam renang 'jakuzi' dengan muka ketakutan.

Aleesya ke yang hampir lemas!!!???

Bila masa pulak dia pergi ke kolam renang 'jakuzi'?

Baru kejap ni ada di kolam renang kanak-kanak.

Syukur sangat tiada sebarang kejadian buruk menimpa Aleesya.

Kesal sangat sebab ada unsur kelalaian di situ walaupun segala persiapan dan pemantauan cuba 

dilakukan dengan baik.

Alhamdullillah, Allah pelihara keselamatan Aleesya.

Perasaan bercampur baur dah.

Tak lama lepas tu hujan pun mula turun.

Alhamdullillah, Allah beri peluang untuk muhasabah diri kenapa perkara tersebut berlaku.

Sebelum naik, saya berjumpa dengan pengawal keselamatan kolam renang dan ucapkan banyak-

banyak terima kasih di atas jasa baik beliau.

Semoga Allah permudahkan segala urusan dan rezeki beliau.



Bulatan merah, kolam renang 'jakuzi'


Apakah pengajaran yang saya dapat daripada insiden kolam renang 'jakuzi'?


1. Kolam renang 'jakuzi' bahagian tepinya cetek dalam, boleh duduk tapi bahagian tengahnya dalam!

2. Sentiasa pastikan berada berhampiran dengan anak-anak di kolam renang.

3. Pastikan anak-anak tidak membuka swim vest semasa di kolam renang.

4. Orang memang banyak di kolam renang, tapi mereka mungkin tak sedar apa yang sedang berlaku.

5. Usahakan daftar anak-anak kelas renang.



Fobia sekejap Aleesya dengan kolam renang. Sekejap je lah. Esok dah okay!!!



Keesokkan harinya, sebelum Subuh lagi saya dah bangun.

Bercuti-bercuti juga, amalan rohani master checklist tetap dilakukan.

Dah siap semua, ermmmm awal lagi ni. 

Saya ambil kesempatan mandi buih dalam bath tub!

Ekekekeke.... jangan marah, abang long man nak berendam!

Agak-agak dah puas berendam, siap-siap terus turun seorang diri ke kolam renang.

Berendam lagi!

Ni sape yang excited neh!!! HAHAHAHAHA.....

Sekali sekala apa salahnye kan... kan....


Bila dah puas berendam, baru askar-askar (anak-anak dan anak buah) turun di temani isteri, adik 

ipar, dan biras.

Kali ni 100% saya ikut je mana anak-anak saya pergi.

Mata sentiasa memerhati!

Elakkan pisang berbuah dua kali!

Alhamdullillah, semuanya selamat dan lancar di hari kedua.



Aleesya... Budak bertuah!


Semasa saya menaip entry ni, isteri saya maklumkan yang dua orang sepupu adik ipar saya lemas di 

kolam renang baru-baru ni. 

Daripada Allah kita datang, kepada Allah kita kembali,


Semoga apa yang saya kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada semua juga sebagai peringatan 

kepada diri saya sendiri.

Saya mohon, kongsikanlah kisah ini bersama sahabat-sahabat anda dengan klik butang share di 

bawah.

Semoga jasa baik anda semua ada ganjaran daripada Allah.

Saya doakan kita semua sihat, kaya dan berjaya!


Wassalam!




Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya bekerja dari rumah?
 

Hubungi Azman / Hayaty untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!



Azman: 010-5185 983 
Hayaty: 013-260 1599 


0 comments:

Post a Comment

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...