Sunday, June 22, 2014

Boleh mati kalau berhenti merokok!?

Ermmmm.... ye ke boleh mati kalau berhenti merokok? Kalau dah ajal memangler boleh mati... tapi Allah tahu segala niat dan perbuatan kita dan Allah itu Maha Pengasih!



Nak cerita lagi al kisah kehidupan saya sebagai perokok selama kurang lebih 20 tahun sejak tahun 1995. Bagus sangat ke cerita pasal benda yang tak elok ni? Terpulang sama ada anda melihat daripada mata lalat atau mata rama-rama(Terima kasih kepada my senior at BBBS - Syed Hafiz untuk statement indah ni).
Form 3 dah start hisap rokok? Masa tu hisap memain je... Sebatang rokok boleh share sampai 5-6 orang. Punyalah jakun masa tu dengan rokok. Konon hebat sangatlah bila hisap rokok. Ada kawan ajar ke? Takde pun, dorang tak bagi lagi adalah... Ye lah kan, dengan muka skema neh sapelah yang percaya saya boleh nak hisap rokok. Even lepas dah berumur puluhan tahun pun kalau yang pertama kali tengok saya hisap rokok dorang akan cakap..." Ehh.. ingat tak hisap rokok".

Kesimpulannya, saya bermula hisap rokok hanyalah untuk suka suki. Itu kisah masa umur 15 tahun. Emmm hisap rokok bukan selalu masa tu... 2-3 minggu sekali kot... hahahahaha....

Lepas PMR go to next level, umur 16 tahun... Kononnya masa tu cita-cita nak jadik engineer. Dengar perkataan engineer memang macam power gile ar masa tu... So ameklah kelas aliran sains with Lukisan Kejuruteraan. Masa tu tak amek Biologi... Subjek teras memang oklah masa tu. Tapi bila masuk subjek elektif(pilihan).. Fizik, Add Math, Kimia dan Lukisan Kejuruteraan rasa macam WOOWWWWW!!!! SENANGNYE!!!!



Subjek paling menyedihkan sudah semestinya Add Math. Macam confirm je saya nak bina roket pergi bulan lepas abih SPM nanti. Dia punya susah bagi sayalah ye... yang level kelas pertengahan ni... perghhhh macam nak berasap kepala ni buat kerja sekolah... Selalunya abanglah yang tolong ajarkan... Tapi tulah kan, bila abih di ajar memang takkan nak boleh ingat apa yang diajar! OMG!!!!! 

Add Math tak sama ye macam Matematik Moden... Zaman dulu lah, zaman sekarang ni tak tahu pulak soalan dia macam mana.... Matematik Moden memang bagi saya okay lagi... antara dapat 1P atau tidak... Tapi untuk ADD MATH antara lulus dan gagal je jawapannya!!! 

Dek sebab tensen yang teramat sangat dengan Add Math lah saya jadi perokok tetap sejak umur 16 tahun.. Tapi masa tu tak banyak pun... sebatang sehari, atau sebatang tiap kali ada kerja sekolah add math!!! HAHAHAHAHAH.... Sekarang ni bila ingat balik memanglah tersangat POYO!!!! Padan muka!!! Bukan dapat 1P pun masa SPM 1997 tuh, dapat 8S. Lagi sikit nak dapat 9F (FAIL)!!!

Tapi subjek Bahasa Melayu, Sejarah dan Pendidikan Islam saya dapat 1P!!! Itulah pengubat kedukaan... Result saya Gred 1, 17 Aggregate. Yang muda-muda ni korang baca je lah, tak faham pun takpe.... HAHAHHAHAHAH.... 



Lepas abis SPM saya dapat masuk Matrikulasi UPM di Inpens. Memang syiokkk habis sebab ada dalam 11 rakan sekelas masa Form 5 dapat masuk Inpens sama-sama. Tapi seminggu jelah dekat Matrik, sebab arwah bapak saya bagitau better amek Diploma Sains Komputer (Franchise UPM).... At least lepas 2 tahun dah ada something. Kalau Matrik lepas 2 tahun belum ada ape2. Saya ni memang jenis iyakan apa yang arwah bapak saya cakap. Lagipun memang ada betulnya apa yang arwah bapak saya cakap tu, walaupun pensyarah-pensyarah kat Inpens macam sayang je nak lepaskan saya untuk amek Diploma Sains komputer.

Ye, saya quit matrik dan daftar masuk Diploma Sains Komputer di Kolej di Melaka. Amek Diploma Sains Komputer terus ye.. tak de nak amek Sijil Sains Komputer dulu... First time masuk lab komputer baru tahu azabnye amek course sains komputer ni bila diri ni nak on, nak off/shutdown pc pun tak tahu!!!! Nak main solitaire pun kena tanya member macam mana nak bukak. Belum lagi masuk subjek programming macam COBOL, PASCAL, C, C++.... hehehehe.... KAMIKAZE!!!!

Masa ni lah saya transformed jadi perokok tegar, memang saya rajin study masa tu... RAJINLAH SANGAT!!! dah tentu2 Dunhill 20 ada atas meja study!!! Masa tu Dunhill 20 Batang dalam rm3.60 kot... Tapi ramai yang prefer Dunhill 14 sebab Dunhill 14 lagi BESTlah kononnye!!!! Dunhill 14 baru rm2.70 masa tu... Dunhill 7 dalam rm1.50!!!! HAHAHAHAHA...... sekarang in your dream ler nak jumpe lagi Dunhill 7 dan Dunhill 14!!!


Dunhill 7

Dunhill 14


Score sangat ke bila hisap rokok sambil study??? HAHAHAHHAAHHA..... Masa tu rokok adalah sebagai satu alat penenang... bila bosan hisap rokok, bila tension hisap rokok, bila gaduh ngan awek pun hisap rokok... bila lepas makan hisap rokok, gi toilet pagi2 pun hisap rokok, tunggu bas/cab pun hisap rokok, lepas main bola hisap rokok, nak tido pun hisap rokok... SEGALANYA ROKOK!!! Berapa banyak dah nikotinlah dalam badan neh!!!

Saya antara 6 orang daripada kolej franhise UPM tu yang graduate dalam masa 2 tahun. Dalam 6 orang tu 2 orang je lelaki, yang lain perempuan. Sedih sebab ramai member-member yang lain kena extend. Rokok menyumbang kepada kejayaan saya? NO actually! Doa mak, arwah bapak dan insan-insan lain yang buatkan saya mampu habiskan Diploma saya tu. 

Apa yang penting, yang saya nak kongsikan di sini dengan anda semua ialah:-

1. Rokok tidak membantu menyelesaikan masalah.
2. Rokok tak boleh buat kita jadi pandai.
3. Rokok hanya membazirkan duit dan masa. 
4. Tak macho pun merokok ni, isteri saya bertambah-tambah sayang dekat saya bila saya dah berhenti merokok ni. hihihihi...
5. Segala-galanya terletak di minda!!!!


Habis dah cerita pasal saya merokok. Nak sambung macam mana saya boleh berhenti merokok! Nak baca ke nak? Saya start berhenti merokok masa program Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan(IMKK)! Sebenarnya sebelum IMKK lagi saya dah berniat nak ubah diri saya, nak ubah hidup saya, nak jadi lebih baik. Alhamdullilah, Doktor Azizan Osman sedarkan saya bahawa rokok mengotorkan kolam jiwa. Bila kolam jiwa kotor, magnet dalam diri kita akan lemah. So susah nak tarik perkara-perkara baik dalam hidup kita. Macam mana tak kotor kalau dah rokok tu pun haram macam tuttttt!!! 

Fatwa!!!

Macam mana Allah nak bantu kita kalau kita asyik dok buat benda haram. Macam mana nanti dengan puasa kita, bila siang kita puasa, tapi bila malam lepas beramal ibadat (Berterawih, bertadarus) kita buat benda haram pulak. Kalau dulu kita tak tahu, kita jahil, kita tak ambik tahu... kita boleh mohon keampunan daripada Allah. Allah Maha Pengampun! Tapi bila kita dah tahu tapi buat jugak.... fikir-fikirkanlah dengan akal yang waras. Jika saya yang dah 20 tahun merokok boleh berhenti apa pula alasan anda?!!


Kita dok ngata cadbury, tahu tak dalam rokok ada DARAH BABI!?


Berbaloi ke merokok bila dah tahu fakta-fakta ni?



Sempena Ramadhan yang bakal menjelang ni apa kata perokok-perokok di luar sana ambil peluang untuk berhenti merokok? Saya nyaris maut akibat berhenti merokok bila saya terlelap semasa memandu akibat rasa mengantuk yang teramat sangat selepas berhenti merokok. Kereta saya telah terbabas ke jalan bertentangan, Alhamdullilah Allah lindungi saya dan pengguna jalan raya yang lain. Saya tak nak perkara yang sama berlaku kepada perokok-perokok yang berhenti merokok. Untuk pengetahuan semua, selepas insiden terbabas tu saya terus order Vivix. Saya tahu saya perlu berbuat sesuatu untuk mengatasi simptom pengurangan nikotin dari dalam badan. 

Jom saya kongsi apa simptom-simptom yang mungkin perokok-perokok hadapi apabila berhenti merokok supaya tidak tertanya-tanya apa yang sedang berlaku dengan sistem badan mereka.

Perkara-perkara di bawah adalah normal bila anda berhenti merokok:-

1. Rasa ketagih untuk merokok.
2. Kurang sabar, rasa bengang jerk!
3. Insomnia
4. Keletihan
5. Lemah daya tumpuan
6. Berasa Lapar
7. Batuk, tekak kering, hingus meleleh (selsema teruk)
8. Sembelit

Saya harap apa yang saya cuba saya sampaikan dapat difahami dengan mudah!. Saya sangat-sangat berharap perokok-perokok di luar sana dapat berhenti merokok. Bukan takat dapat jimatkan duit malah paling penting dapat meningkatkan tahap kesihatan dan mengelakkan penyakit kronik! RM43200 mampu dijimatkan dalam masa 10 tahun jika perokok berhenti merokok. Dapat beli kereta sebuah!!! 

Saya nak kongsi satu kisah, ada seorang pakcik yang bekerja pengawal keselamatan di Cyber Jaya terpaksa abaikan duit belanja sekolah anaknya semata-mata kerana terpaksa membeli rokok! Sedihnyelah saat tu hanya Allah yang tahu, semata-mata kerana pakcik tu nak beli rokok, anak pakcik tu takde duit belanja untuk di bawa ke sekolah. Apa yang anak tu mahu makan bila lapar nanti di sekolah. Perkara tu berlarutan, bukan hanya berlaku sehari sahaja ye. Ya Allah!!!!!!

Untuk pengetahuan semua saya amalkan Vivix selepas berhenti merokok dan Alhamdullillah simptom-simptom berhenti merokok dapat diatasi dengan begitu cekap! Sebelum amalkan vivix saya selsema teruk dan doktor terus berikan Cuti Sakit 2 hari. Saya pernah terlelap masa memandu, terlelap masa berdoa, terlelap masa berzikir, terlelap masa baca Yassin. Memang sangat-sangat kronik rasa mengantuk dan letih tu. Alhamdullilah, lepas amalkan vivix selsema teruk saya tu tidak lagi berulang. Rasa mengantuk yang teramat sangat pun Alhamdullilah telah hilang lepas amalkan vivix! 

ViviX

 Testimoni ViviX


 Testimoni ViviX
 Testimoni ViviX




Saya doakan semua perokok-perokok di luar sana mampu berhenti merokok macam saya! Usah fikirkan alasan, cuma lakukan sahaja! Lakukan untuk diri sendiri dan insan tersayang. Untuk makluman semua, arwah bapak mertua saya seorang perokok dan meninggal dunia disebabkan kanser. Waktu itu saya masih lagi belum sedar, namun syukur Alhamdullilah, Allah bukakan pintu hati saya, peluang untuk saya bersihkan semula kolam jiwa saya sebelum saya dijemput pulang. 

Boleh call/sms/whatsapp/pm saya untuk sebarang pertanyaan berkenaan vivix dan usaha berhenti rokok. Saya sedia berkongsi!!

Azman: 010-5185 983
Hayaty: 013-260 1599 

3 comments:

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

Buku percuma untuk anda yang MAHU KURUS DAN SIHAT!!!

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...